19 oktober 2013

PvdA voorzitter Hans Spekman in Delfzijl.

PvdA voorzitter Hans Spekman in Delfzijl.
“Ook lokaal moeten we het verschil maken”.

bijeenkomst 8 oktober 2013

bijeenkomst 8 oktober 2013



Ruim zestig geïnteresseerden vonden vorige week dinsdag 8 oktober de weg naar de Molenberg in Delfzijl, waar de afdeling Delfzijl van de Partij van de Arbeid de tweede van een reeks openbare bijeenkomsten hield ter voorbereiding op het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.
Bijzondere gast was PvdA voorzitter Hans Spekman, die na de pauze in gesprek ging met de aanwezigen.
hans spekman 015Vóór de pauze spraken afdelingsvoorzitter Franz Lenselink en fractievoorzitter Leo Sparreboom met de zaal over een aantal lokale onderwerpen.
Zo kwamen de culturele voorzieningen als het IVAK, de Molenberg en de BIbliotheek aan de orde, waarvan de PvdA vindt dat ze nauw moeten samenwerken en clusteren aan het Molenbergplein, waardoor ze effectiever en sterker worden.
Een ander belangrijk thema was de positie van de kleinere scholen in de dorpen.
De PvdA vindt dat dezen, in goed overleg met ouders en schoolbesturen, zo lang mogelijk in stand moeten blijven. Scholen zullen daartoe meer samenwerking moeten vinden. De PvdA raadsfractie heeft dat dit jaar nog vastgelegd in een initiatiefvoorstel dat raadsbreed is aangenomen en daarmee gemeentelijk beleid is geworden.

Actuele politiek.
De gedachtenwisseling met partijvoorzitter Hans Spekman, na de pauze ging onvermijdelijk over een aantal onderwerpen uit de actuele landelijke politiek. Over de op dat moment lopende onderhandelingen tussen het kabinet en een aantal oppositiepartijen vond Spekman dat aan het sociaal akkoord, gesloten tussen Minister Lodewijk Asscher, en werkgevers- en werknemersorganisaties niet fundamenteel mag worden getornd. In dat verband wees hij ook op de historische banden tussen vakbeweging en Sociaal Democratie, waarvan hij vindt dat ze weer strakker moeten worden aangehaald. Belangrijke idealen worden gedeeld.
Ook werd uitgebreid gesproken over de zogenaamde drie decentralisaties, namelijk de Participatiewet (één regeling voor de onderkanten de arbeidsmarkt, t.w. Sociale werkvoorziening, Wajong en de Wet Werk en Bijstand), de langdurige zorg en de jeugdzorg. Drie beleidsterreinen die binnenkort op het bordje van de gemeenten komen en op termijn het grootste deel van het budget van de gemeente zullen beslaan. Hoewel nog veel onduidelijk is, omdat wetgevingstrajecten nog lopen, liggen hier kansen voor de lokale democratie om de uitvoering dichter bij de mensen te brengen. De Partij van de Arbeid kan hierbij het verschil maken, aldus Spekman. “In de langdurige zorg zal dit een omslag betekenen van aanbodgericht naar vraaggerichte werken. Per situatie zal de vraag moeten worden gesteld: wat heb je nodig, wat kun je daarvan zelf organiseren en waarbij is hulp van de gemeente nodig? Voorop staat daarbij dat lichaamsgebonden zorg nooit aan vrijwillige mantelzorgers mag worden overgelaten.
Nog een groot aantal andere onderwerpen passeerden de revue, waarbij steeds sprake was van een gedachtewisseling tussen publiek en Spekman. Geen toespraken dus. Zo werd nog gesproken over werkgelegenheid, woningmarkt, armoedebeleid en pensioenen.
Afdelingsvoorzitter Franz Lenselink sprak van een geslaagde bijeenkomst
“De komende tijd zullen we nog meer van dit soort bijeenkomsten organiseren.
We blijven met de burger in gesprek”.