22 februari 2014

TWEE BELANGRIJKE MOTIES VAN DE PVDA FRACTIE DOOR DE GEMEENTERAAD AANGENOMEN.

In de raadsvergadering van 20 februari was aan de orde de Kadernota Transitie en Transformatie Sociaal Domein.

Een ingrijpende operatie voor zowel  cliënten, als werknemers in de zorg, alsook voor de gemeente.

Een bezuiniging die kan variëren van 10 tot 45%, afhankelijk van de aard van de zorg. Dit leidt ook tot onzekerheid en onrust bij medewerkers van zorg- en welzijnsorganisaties. De kwaliteit van de zorg wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de uitvoerende medewerkers. Het risico bestaat dat veel medewerkers verloren gaan voor de zorg en het welzijn, medewerkers die we vroeger of later toch weer nodig hebben.

De PvdA minister Asscher heeft middelen beschikbaar gesteld om op sector- en of regionaal niveau de gevolgen deze arbeidsmarktproblematiek op te lossen of te verzachten.

Onze eerste motie beoogt om hiervan in regionaal verband gebruik te maken om medewerkers te behouden voor de sector dan wel tijdig toe te leiden naar ander werk.

De tekst van de motie kunt u hier downloaden.

Onze tweede motie in dit verband ging over de huishoudelijke ondersteuning.

In de motie wordt gevraagd om van de verlaagde budgetten zo veel mogelijk te gebruiken voor het inhoudelijke werk, bijvoorbeeld door het onder te brengen in een algemene voorziening naar het voorbeeld van de gemeente Emmen. Hiermee wordt veel bureaucratie, zoals een indicatieorgaan, voor deze vorm van ondersteuning voorkomen, zodat geld beschikbaar blijft voor het inhoudelijke werk dat vooral voor de kwetsbare oudere doelgroep van groot belang is.

De tekst van de motie kunt u hier downloaden.