28 maart 2014

Start nieuwe raad

Op 26 maart heeft de oude raad afscheid genomen van de scheidende raadsleden en op 27 maart zijn de hieuwde raadsleden geïnstalleerd. Hiervan een drietal foto’s. Één van de oude fractie tijdens de afscheidsraad. Mario Brouwer ontbreekt vanwege zijn werk.

afscheid raadsleden 2014

Op de andere twee foto’s leggen onze partijgenoten in de nieuwe raad, Thea van der Veen en Leo Sparreboom, de belofte af.
belofte afleggen leo 2014belofte afleggen thea van der veen

 

 

 

 

Hieronder de korte verklaring die Leo Sparreboom in de installatievergadering heeft afgelegd.

Geachte voorzitter

Wij feliciteren de winnaars van de verkiezingen, Fractie 2014. Lijst stulp en de seniorenpartij.

De verkiezingen zijn voor de Partij van de Arbeid slecht verlopen.
Wij zijn in Delfzijl van 4 naar 2 zetels gegaan.
Wij zijn daarover nog steeds aangeslagen.

Want de vorige raadsperiode was een hele goede raadsperiode. Waarin veel bereikt is voor de inwoners van Delfzijl, in een hele moeilijke periode, waar we financieel in slecht weer zijn gekomen. en waar we erin geslaagd zijn belangrijke en succesvolle keuzes te maken, dankzij een gezamenlijke inspanning van de gehele raad.
Een periode waarin de raad op een goede manier met elkaar in debat was.
Waarin wanneer er spanningen waren in de coalitie dat niet geleid heeft tot chaos.

Wij zijn er trots op dat wij  hebben mogen meedoen met een coalitie die uiteindelijk samen met de oppositie veel belangrijke problemen voor Delfzijl heeft mogen oplossen.
In deze raad is de overtuiging bij ieder raadslid diep geworteld dat alle mensen gelijk zijn en gelijke rechten hebben.
Dat is zo vanzelfsprekend dat het zelfs nooit ook maar een onderwerp in deze raad is geweest.

Ik heb in een brief aan onze leden. .. Met een terugblik op de slechte verkiezingsuitslag voor onze partij  over Lijst Stulp en over de Seniorenpartij de term uiterst rechts gebruikt. Zij hebben dat opgevat als dat ik hen in de hoek plaats van iemand als de fransman Le Pen.
Dat spijt mij bijzonder. Dat was niet mijn bedoeling. Want zowel de Lijst Stulp als de Seniorenpartij hebben voor die associatie  geen enkele aanleiding gegeven.

In de week van de verkiezingen werd duidelijk dat Delfzijl behoort bij de vijf gemeentes waarin naar verhouding de meeste kinderen opgroeien in armoede. Dat wordt vooral verklaard doordat hun ouders geen werk hebben.
Wij willen dat de nieuwe coalitie alles op alles zet om te werken aan werk, door o.a. de vernieuwing van de chemie,
Daarnaast willen we dat er specifiek beleid wordt gemaakt om de gevolgen van armoede voor kinderen op te vangen.

De drie grote wetswijzigingen die leiden tot een verdubbeling van het budget en de taken van een gemeente op het terrein van oa de jeugdzorg, zijn een belangrijke opgave voor de komende jaren.
Wij vinden het belangrijk dat de lijn die in de afgelopen jaren is ingezet kan worden doorgezet, dat gebruik gemaakt wordt van de kennis en netwerken die in de afgelopen jaren zijn aangelegd. Er is geen tijd te verliezen.

In de afgelopen raadperiode hebben wij het IIP vastgesteld. Het is belangrijk dat de coalitie de komende jaren de uitvoering van dit programma  voor centrum, wijken en dorpen met kracht ter hand neemt en versneld waar mogelijk, zodat de onzekerheid voor ondernemers en inwoners zo kort mogelijk duurt. Natuurlijk met goede begeleiding van dit gehele proces en met tegengaan van overlast.

Wij willen ook voor de komende jaren een sociaal en stabiel bestuur. Na de verkiezingsuitslag van 19 maart past ons bescheidenheid, maar graag willen wij een bijdrage  leveren aan een sociale en stabiele coalitie.