8 januari 2014

Wat heeft de PvdA voor de Aldel gedaan?

Bij de solidariteitsbijeenkomst met het ontslagen personeel van de Aldel op 3 januari in Delfzijl werd Tjeerd van Dekken op een boe-geroep onthaald. Niet terecht, zei de OR-voorzitter van de Aldel, Klaas Pijper die de bijeenkomst leidde, de PvdA heeft de Aldel altijd gesteund.

Wat heeft de PvdA in de afgelopen periode gedaan?
-Wilma Mansveld heeft toen zij gedeputeerde was bij minister Verhagen van het eerste kabinet Rutte aangedrongen op gelijke energieprijzen voor de Aldel en de Duitse concurrenten.
– Ook PvdA fractie in de Tweede Kamer heeft zich daar sterk voor gemaakt.
– De PvdA, zowel kamerleden als gemeenteraadsleden waren betrokken bij acties van de medewerkers en hebben hen altijd gesteund.
– In november heeft de provincie, gedeputeerde Yvonne van Mastrigt van de PvdA, vier miljoen beschikbaar gesteld naast de vier miljoen die minister Kamp beschikbaar stelde. — – De afspraak met de eigenaar was om de Aldel tot februari open te houden, zodat er een oplossing kan worden gezocht.

Ondanks deze afspraak heeft de eigenaar, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Klesch Company van Gary Klesch, tijdens het Kerstreces het faillissement van de Aldel aangevraagd, dat op 30 december ook is uitgesproken door de rechter. Op deze manier kan hij miljoenen uit de Aldel trekken, veel meer dan hij er ooit in heeft geïnvesteerd. Immers het verdienmodel van Klesch is om fabrieken die het moeilijk hebben uit te kleden en te verdienen aan hun ondergang.
Zoals we het vroeger zeiden, maar wat helaas nog steeds waar is, de Aldel heeft het verloren van het groot kapitaal.

Overheid moet zich samen met de Aldel tot het uiterste inzetten voor een doorstart.
Als dat niet lukt moeten de medewerkers van de Aldel geholpen worden werk te vinden.

De PvdA wil dat de regering industriepolitiek ontwikkelt en gaat bevorderen zeker voor dit gebied.
Middelen uit de aardgasopbrengsten moeten gebruikt worden voor nieuwe industrie, voor verduurzaming van de chemie.

Leo Sparreboom, fractievoorzitter PvdA Delfzijl