10. Werk en werkgelegenheid
Speerpunten voor werk
• De PvdA Delfzijl wil dat er een Plan van de Arbeid voor onze regio komt.
• Hierin worden alle groepen betrokken: jongeren, ouderen, mensen met een beperking en mensen die vrijwilligerswerk doen. Samen met de mensen zelf, het bedrijfsleven, het MKB, uitzendorganisaties en andere instanties wordt dit plan gemaakt zodat het in 2015 kan draaien.
• Dit plan is gericht op uitbreiding (of minimaal behoud) van de werkgelegenheid en het aantal arbeidsplaatsen, de verbetering van de afstemming tussen vraag en aanbod, het creëren van leerwerkplaatsen, stageplaatsen en participatiebanen en met speciale projecten voor 45-plussers.
• De grenzen van de arbeidsmarkt stoppen niet bij de gemeentegrens. Met een gemeenschappelijke en gecoördineerde werkgeversbenadering in onze regio ondersteunen we werkgevers en maken hun taak lichter, maar ze moeten dan wel hun eigen verantwoordelijkheid oppakken. Bijvoorbeeld door het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten.
De PvdA Delfzijl wil sociale winst op gemeentelijke investeringen.
• We gunnen bij aanbestedingen alleen onder de voorwaarde dat de aannemende partij minimaal 5 procent van de aanneemsom gebruikt voor de inzet van langdurig werklozen, jongeren en arbeidsgehandicapten. Dit heet Social Return on Investment. Dit passen we toe bij alle projecten (fysiek, infra en sociaal) en bij de inkoop van diensten en producten door de gemeente.
De PvdA Delfzijl wil lokale ondernemers steunen.
• De regels voor aanbestedingen worden zo toegepast dat het voor lokale ondernemers aantrekkelijk is om in te schrijven op aanbestedingen.
De PvdA Delfzijl maakt zich sterk voor nieuwe maakindustrie in ons gebied.
• Bijvoorbeeld van zonnecollectoren. Gesubsidieerd uit de aardgasbaten en aardbeving compensatie. Het voordeel is dat daar ook lager geschoold werk aangekoppeld zit en dat zou uitstekend door de WSW bedrijven in ons gebied uitgevoerd kunnen worden. Deze staan immers onder zware druk.
De PvdA Delfzijl wil ZZP’ers alle kansen bieden.
Wij willen dat zij altijd kunnen meedingen naar opdrachten die de gemeente in de markt zet als zij aan de gestelde functie-eisen voldoen.
Medewerkers in de uitvoering zoals Thuishulpen (Alfahulpen) hebben recht op goede arbeidsomstandigheden en fatsoenlijke lonen volgens CAO-normen, ook als zij dit werk als ZZP’er doen. De PvdA Delfzijl stelt dit als voorwaarde in aanbestedingsprocedures.
Speerpunten voor jongeren en werk
De PvdA Delfzijl wil dat iedere jongere een startkwalificatie haalt.
• Het verrichten van stages en/of werk moet kunnen leiden tot een erkende startkwalificatie. De huidige route naar het behalen van een startkwalificatie is niet voor iedereen haalbaar.
• Jongeren die speciale aandacht nodig hebben, krijgen dit ook. We maken in onze regio een speciaal actieplan voor deze jongeren samen met het onderwijs en het bedrijfsleven.
• Samen met bedrijven en MBO’s zorgen we ervoor dat jongeren naar technische beroepen gaan, door vroege voorlichting op scholen en stages en bijvoorbeeld een techniekservicepunt met de taken: bemiddeling, scholing, voorlichting en facilitering voor de techniekbranche. We maken regionale afspraken hierover. We gaan door met Seaportsexperience zolang daar behoefte aan is.
De PvdA Delfzijl vindt de aanpak van de jeugdwerkloosheid van het grootste belang.
• Hiervoor ontwikkelen we in onze regio samen met jongeren, onderwijs en bedrijfsleven een aanvalsplan tegen de jeugdwerkloosheid als onderdeel van het Plan van de Arbeid.
• We willen dat de gemeente als organisatie stageplaatsen en werkervaringsplaatsen biedt voor jongeren van het MBO. Zo kan zij ook beter afspraken hierover maken met andere bedrijven in de regio om stage- en werkplekken op MBO-niveau te creëren.
Speerpunten voor werkzoekenden
De PvdA Delfzijl wil bijstandsgerechtigden actief helpen bij het vinden van werk.
Vanuit de mogelijkheden van elke bijstandsgerechtigde kijken we naar de aansluiting op de arbeidsmarkt en wat er nodig is (scholing, stage of onbetaalde arbeid) om die aansluiting te verbeteren. Wij helpen bijstandsgerechtigden ook om als ondernemer aan de slag te gaan. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld bij het aan een baan helpen van bijstandsgerechtigden.
De PvdA Delfzijl vraagt van bijstandsgerechtigden een tegenprestatie
Hiervoor maken zij zelf een plan. Indien dit niet lukt, vinden we dat de gemeente daarbij kan helpen. Bijstandsgerechtigden werken maximaal twintig uur per week onbetaald als tegenprestatie voor hun uitkering. Uiteraard mag dit werk geen betaalde baan verdringen en past het bij de talenten en ervaring van de bijstandsgerechtigde. Solidariteit hoort wederzijds te zijn.
De PvdA Delfzijl wil fatsoenlijk en rechtvaardig omgaan met bijstandsgerechtigden.
Wie een fatsoenlijk werkaanbod weigert, wordt gekort op de uitkering. Dit gebeurt ook als iemand afspraken over het volgen van scholing, re-integratie, werk of vrijwilligerswerk niet nakomt.
De PvdA Delfzijl wil kansarmen kansen bieden. Niet iedereen is even kansrijk op de arbeidsmarkt. Voor degenen zonder kansen of met zeer beperkte kansen hebben we het vangnet van de bijstand. Mensen met veel kansen op de arbeidsmarkt moeten zelf actief op zoek gaan naar een baan. De groep er tussenin ondersteunen we actief.
Het uitgangspunt voor mensen met een WSW-indicatie is: zoveel mogelijk werk in reguliere banen. We gaan uit van wat iemand kan. Voor wie niet kan werken in een reguliere baan bieden we een beschermde arbeidsplaats binnen het regionale leerwerkbedrijf.
Baangaranties in de zorg
De PvdA Delfzijl wil dat mensen met behoud van uitkering én met baangarantie een leerwerktraject in de zorg kunnen volgen. Uitkeringsorganisatie UWV heeft de toenemende behoefte aan zorg het afgelopen jaar weten te koppelen aan een steeds groter wordende groep mensen met een uitkering.
Deelnemers gaan aan het werk bij een verzorgingscentrum in de buurt en doen tegelijkertijd een opleiding. De kosten van de opleiding zijn het eerste jaar voor het UWV en de jaren daarna voor de werkgever.